Iklan Nuffnang



Home Personal Produk Shaklee Set Shaklee Apa Yang Anda Perlu Tahu Contact Us

Saturday, May 31, 2014

Ramadhan is loading....


Assalamualaikum... hye guys!!!
Ramadhan tinggal lagi 27 hari....mana-mana yang masih ada hutang puasa masih sempat lagi nak ganti....heeee :)


Zana alhamdulillah dah habis ganti sume puasa.... *peace*


Psst!!! nak taw pasal produk shaklee boleh halo!! dengan zana yer... klik sini

Thursday, May 29, 2014

Set Kecantikan Kulit

Assalamualaikum.... Hye Guys!!!



VITAMIN APA YANG SIHAT UNTUK KULIT CANTIK ??


Vitamin B complex :

ianya penting dalam kestabilan hormon kita. Kekurangan b complex dalam badan boleh membuatkan kita cepat letih, cepat marah atau moody, cemburu dan banyak lagi. Bila kita dalam keadaan hormon yang tidak stabil jerawat akan mudah terhasil.

Vitamin C : (zana pernah buat entri pasal testimoni diri zana klik sini)
ianya sangat penting dalam pembentukan kolagen. Ramai kita yang sibuk nak beli kolagen walhal hanya dengan mengamalkan makanan yang tinggi kandungan vitamin C membantu penghasilan kolagen dengan lebih baik.

Vitamin E : info lanjut klik sini
terkenal sebagai vitamin awet muda. Ia juga dikatakan melambatkan proses penuaan. Selain itu vitamin E juga dikatakan membantu keseimbangan hormon dan mengawal kadar minyak dalam liang kulit. Vitamin E juga membantu mengurangkan kesan kulit jeragat selain pengambilan beta carotene. Vitamin E sangat membantu bagi mereka yang mempunyai masalah kulit yang berminyak.

Protien :
sangat penting dalam penghasilan sel baru. Ianya membantu mengurangkan kesan hitam (kulit mati akibat jerawat). Tompokan hitam pada kulit akibat jerawat sangat sukar dihilangkan kerana kita tidak mendapat cukup protien yang membantu dalam penghasilan sel baru. Untuk dapatkan kulit yang cantik kita perlulah mendapatkan makanan yang bersumberkan protien yang baik.

Air: 
Sangat penting dalam pengaliran darah , penyerapan semua nutrien dari sumber makanan untuk diserap oleh tubuh. kekurangan air boleh menyebabkan jerawat mudah terhasil. kekurangan air boleh menyebabkan kita mempunyai kulit yang kering seterusnya mempunyai kulit yang bermasalah.

Sumber : sini 

ZM....xoxo

Maklumat lanjut mengenai produk shaklee (klik sini):
(COD : Taman Medan, Taman Sri Manja, Taman Dato Harun, Cheras, Shamelin)
Zanna Mazlan | SID : 1138147
Text/whatsapp/call : 0192211467

Cara Makan dan Pengambilan Vitamin Shaklee Yang Berkesan

Assalamualaikum.... Hye Guys!!!


Entri kali nie zana bagitau korang tips pengambilan vitamin-vitamin shaklee sebab sesetengah vitamin shaklee ada pantang larangnya... jom kte ikuti step by step cara pemakanannya supaya dapat kesan yang maksimum.... heeee :D

Kita kena ikuti aturan dengan betul, biasalah vitamin shaklee kan banyak....okey sebagai contoh : ibu menyusu, (B-Complex, Vitamin C, Vita-Lea, Alfalfa, Ostematrix dan ESP). Nie kan wajib. Belum masuk lagi yang lain-lain. Ada yang ambil OmegaGuard, GLA Complex, Lecithin.. Macam zana sendiri la...macam-macam ada...…Hehehe :p

Secara amnya, pengambilan suplemen adalah pada waktu malam....Kenapa??

Kerana secara teorinya, vitamin-vitamin ini akan mudah diserap oleh badan semasa tubuh kita dalam keadaan rehat. Jadi masa tidurlah masa yang terbaik kan? Tapi zana pasti, tak semua orang berkesempatan untuk mengambil vitamin just right before sleep.

Jadi, untuk menyenangkan jadual kita, kita cuma perlu alert kepada beberapa rules... Ikut je rules ni, insya Allah selamat...

VITAMIN LARUT AIR (B dan C)
Seeloknya diambil bersama segelas air dan elakkan pengambilan bersama makanan berlemak/berminyak.

VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K):
Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.

OSTEMATRIX (Kalsium):
Seeloknya diambil bersama minuman bersusu atau diambil sebelum tidur. Sebagaimana susu dikatakan sebagai minuman untuk membantu kita tidur, kalsium dikatakan ada fungsi yang sama.

LECITHIN:
Diambil bersama-sama vitamin larut lemak lain.

APA YANG TIDAK DIGALAKKAN
  1. JANGAN Mengambil alfalfa bersama-sama vitamin E kerana ia boleh mengganggu penyerapan alfalfa.
  2. JANGAN Mengambil supplement zat besi (Iron) bersama-sama Ostematrix kerana zat besi boleh mengganggu penyerapan kalsium. Walau bagaimanapun kini zat besi sudah dilengkapi bersama2 VitaLea. Oleh itu jika boleh, ambil kedua2nya pada masa berlainan untuk mengelakkan gangguan penyerapan di antara kedua-duanya.
  3. Pengambilan vitamin disarankan pada waktu selepas makan bagi membantu penyerapan. Ambillah vitamin &  mineral dalam kadar yang telah dicadangkan, kerana pengambilan vitamin/mineral yang berlebihan, terutama vitamin larut lemak boleh membahayakan kesihatan kerana ia disimpan di dalam badan dan boleh menjadi toksik.
  4. JANGAN Mengambil suplemen bersama minuman berkafein kerana ianya mengurangkan kadar penyerapan suplemen secara efiesien!!!
Sekiranya korang merasakan praktik mengambil vitamin sekarang tidak mendatangkan kesan yang memuaskan, korang boleh cuba mengambilnya mengikut cadangan di atas. Walau bagaimanapun, ia bukanlah muktamad dan masih bergantung kepada tubuh badan kita.

CADANGAN JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE

Waktu
Cadangan Pengambilan
Pagi
B Complex dan Vitalea untuk memberi kesegaran dan ‘mood’ yang baik.
Minum Pagi
ESP
Tengah Hari
Vitamin C dan Alfalfa
Minum Petang
ESP
Makan Malam
Lecithin/Kalsium/Vitamin E
Supplement
Cadangan Pengambilan
Zinc
Seminggu dua kali kecuali mereka yang ada masalah rambut yang serius.
Nutriferon
Seminggu sepeket setiap hari (Kecuali waktu sakit).
Meal shake
Boleh dibancuh dengan ESP dan PD jika ada.
Alfalfa
Ambil ikut kesesuaian.Untuk ibu menyusu, masa terbaik selepas pam di ambil bersama ESP.
Lelaki juga boleh guna jadual ini mengikut kesesuaian.

Mudahkan? Apa-apa pun, jadual pengambilan vitamin dan supplemen ini hanyalah panduan kepada korang tapi kesesuaiannya masih bergantung kepada individu.. Selamat mencuba!!!

Sumber : sini


Maklumat lanjut mengenai produk shaklee (klik sini):
(COD : Taman Medan, Taman Sri Manja, Taman Dato Harun, Cheras, Shamelin)
Zanna Mazlan | SID : 1138147
Text/whatsapp/call : 0192211467

Wednesday, May 28, 2014

Anti Penuaan

Assalamualaikum.... Hye guys!!!

Apa itu Vivix??


Vivix adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Vivix mengandungi Resveratrol dan 15 Polifenol.







Ia juga mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.




Kenapa Istimewa Sangat VIVIX?

  1. SATU-SATUNYA produk atas muka bumi ni yang setakat ini benar-benar meresap ke dalam DNA badan dan menjadikan DNA sihat. Bila DNA sihat, kesannya semua organ fizikal, termasuk rambut, kuku, kulit, organ-organ dalaman menjadi lebih sihat. Sekaligus menjadi ANTI PENUAAN terhebat!
  2. Belum ada lagi produk begini di pasaran di mana Polygonum Cuspidatum adalah agen anti penuaan paling kuat dari alam semulajadi.
  3. Melambatkan penuaan di peringkat selular! Keseluruhan dan memberi tenaga, pembaikpulih, perlindungan, anti infalamasi yang sangat berguna untuk badan.




Siapa Perlu VIVIX?

  1. Ingin menjaga kesihatan keseluruhan tubuh badan dan organ dalaman.
  2. Penghidap kencing manis dan darah tinggi (sangat sesuai bagi kepada mak ayah - kesannya amat positif).
  3. Anda yang rasa macam diri tua sebelum usia :)
  4. Anda yang sayang keluarga dan belum puas berkhidmat kepada keluarga. Kesihatan yang baik memulakan segalanya




Bagaimana VIVIX bertindak?

Ia bertindak dalam 4 cara iaitu:

1. Mempertahankan sel badan (cell defense)
2. Memberi tenaga kepada sel (cell energized)
3. Memperbaiki sel (cell repair)
4. Meningkatkan prestasi sel (cell performance)
Beberapa Testimoni VIVIX (korang boleh google juga testimoni VIVIX)































Sumber : sini

ZM... xoxo


Maklumat lanjut mengenai produk shaklee (klik sini):
(COD : Taman Medan, Taman Sri Manja, Taman Dato Harun, Cheras, Shamelin)
Zanna Mazlan | SID : 1138147
Text/whatsapp/call : 0192211467

Set Gout


Assalamualaikum...Hye Guys!!!



Nak cari penawar GOUT??? Shaklee ada jawapannya... :)
Sebelum itu kita tengok bagaimana penyakit Gout boleh berlaku??

Penyakit Gout:
Ini terjadi disebabkan kandungan asid urik berlebihan dalam badan, lalu membentuk kristal yang berkumpul pada sendi-sendi. Kristal ini yang akan menghalang sendi daripada berfungsi secara normal. Penyakit gout akan bertambah teruk jika pesakit memakan makanan yang tinggi purin seperti organ dalaman haiwan, ikan bilis dan daging. Disebabkan itu adalah penting bagi penghidap penyakit gout untuk mengetahui punca dan sedaya upaya mengelak daripada memakan makanan tersebut. Pesakit Gout juga amat memerlukan air yang optimum di dalam badan kerana air berfungsi sebagai penyingkirkan asid urik dari badan. Kandungan air perlu sentiasa optimum di dalam badan.
Set Bagi Pengidap GOUT!! 

Alfalfa : 
Menyah toksin dari badan secara semula jadi dan selamat. Ia turut menyikirkan asid urik dalam badan

Performance Drink : 
Mengekalkan kandungan cecair di dalam badan (perlu juga minum air putih/air masak setiap masa. Minum sedikt tetapi kerap)

Omega Guard:
Mengelakkan imflamation pada sendi.

ZM..xoxo


Maklumat lanjut mengenai produk shaklee (klik sini):
(COD : Taman Medan, Taman Sri Manja, Taman Dato Harun, Cheras, Shamelin)
Zanna Mazlan | SID : 1138147
Text/whatsapp/call : 0192211467

Vitamin Shaklee TIADA SILICA GEL

\
Assalamualaikum.....Hye Guys!!!!

SILICAL GEL?? hurmmm apa tu??

Okey...Vitamin Shaklee memang TIADA SILICA GEL.. Itulah salah satu yang membezakan Shaklee dengan supplemen-supplemen lain yang berada di pasaran.

Fungsi silica gel:

Bagi vitamin/supplement, fungsi silica gel adalah bagi mengelakkan pil tersebut dari dirosakkan oleh wap air yang mungkin terperangkap di dalam botol. Silica gel adalah sejenis ‘desiccant’ iaitu berfungsi untuk *menyerap lembapan*.

Sebab itulah ia berada dalam kotak-kotak kasut kulit bagi "mengelakkan pertumbuhan kulat". Dalam kotak barang elektrik, silica gel diletakkan juga untuk menghalang lembapan merosakkan alatan tersebut.

Kenapa Vitamin Shaklee tiada silica gel?? 

Shaklee dihasilkan dari bahan-bahan semulajadi yang menjadikan ia sebagai vitamin natural yang tidak memberi kesan songsang pada tubuh. Satu perbezaan yang paling senang dilihat ialah ketiadaan bijian silica di dalam peket Shaklee, berbanding vitamin lain yang mengandungi silica untuk menyerap lembapan. Kenapa? Kerana bila vitamin-vitamin ini bertindakbalas dengan wap air (lembapan), ia akan berubah menjadi substance yang lain.
Buktinya, cuba eksprimen sendiri di rumah (macam gambar kat atas tu) dengan meletakkan sebiji pil vitamin yang anda beli dari farmasi dan juga sebiji vitamin Shaklee di atas meja selama beberapa hari. Kemudian perhatikan perubahan kedua2 vitamin itu. Vitamin Shaklee masih mengekalkan keadaan asal (kecuali B-complex akan berbau sedikit tengik jika dibiarkan dalam suhu sederhana) sedangkan vitamin yang satu lagi akan bertukar hitam! Anda boleh cuba yer!!!

Anda juga boleh mengambil Vita Lea, hancurkan dan letakkan dalam mangkuk berisi air dan seikat sayur yang sudah hampir layu. Buat benda yang sama pada multivitamin dari farmasi. Anda akan dapat lihat sayur dalam larutan Vita Lea akan bertambah segar sedangkan sayur dalam bekas satu lagi bertambah layu.

APA YANG TIDAK BOLEH ADA DALAM PRODUK YANG SELAMAT?

PEWARNA

Artificial colours, mengapa perlu ada pewarna? Apa yang cuba disembunyikan melalui pewarna?

PERASA

Artificial flavors, ianya menjimatkan kos penghasilan vitamin berbanding dengan perasa asli.

PEMANIS SINTETIK

Mengapa perlu pemanis sedangkan kita tahu ianya tidak baik untuk kesihatan sedangkan kita mengamalkan makanan kesihatan untuk mengoptimumkan kesihatan?

VITAMIN E


Alpha penting untuk kita belajar mengapa ada sesetengah vitamin E yang kita amalkan tidak beri kesan yang betul pada kulit dan tubuh kita. Ini kerana “I” atau “dl” adalah vitamin sintetik manakala “d” adalah asli. Asalan pengeluar menggunakan sintetik kerana ianya lebih murah dan menjimatkan kos.

SILICA GEL

Sebenarnya silika gel adalah antara bahan yang tidak sepatutnya ada dalam makanan tambahan vitamin khususnya. Ini kerana apabila adanya kehadiran silika gel, vitamin itu adalah dalam golongan sintetik dan tidak asli. Jika anda berkemampuan untuk menggunakan sesuatu yang lebih baik, why not get a better one? Shaklee adalah asli, tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan tanpa silika gel. Pilihan di tangan kita… so kita perlu transformasi dalam pemakanan juga...

Ramai yang telah mencuba dan sangat berpuashati. Anda bagaimana? Shaklee tidak mempunyai silica gel dalam mana-mana produknya, kecuali produk untuk kanak-kanak kerana sekiranya kanak-kanak mengambil sendiri vitamin mereka, dikhuatiri mereka mengambilnya dengan tangan basah, jadi tak eloklah untuk pil vitamin tu (ini basah lencun bukan moist).

Tapi silica gel dalam Chewable Vitamin C dan VitaLea for Children ni memang unik. Ia tak sama macam silica gel yang biasa datang dalam botol supplement lain.

Jadi berhati-hatilah apabila anda membeli vitamin yang datang bersama silica gel. Carilah yang SELAMAT dan SEMULAJADI..

ZM... xoxo

Maklumat lanjut mengenai produk shaklee (klik sini):
(COD : Taman Medan, Taman Sri Manja, Taman Dato Harun, Cheras, Shamelin)
Zanna Mazlan | SID : 1138147
Text/whatsapp/call : 0192211467

Healing Crisis Selepas Pengambilan Suplemen Shaklee

Assalamualaikum... Hye Guys!!!


Korang pernah mengalami Healing Crisis (Krisis Penyembuhan)??? Zana mula-mula makan vitamin shaklee memang mengalaminya sendiri, nak dapat pulihkan macam biasa mengambil masa 3 minggu juga. Macam-macam rasa ada yang sakit pinggang, pening kepala, lenguh-lenguh badan... Hokey la jom kita baca apa itu Healing Crisis.... :)

Healing Crisis: 16 Kesan Penyembuhan Lepas Makan Shaklee

Setiap kali zana consult rakan-rakan yang makan Shaklee, zana pasti ingatkan kesan selepas makan suplemen dalam Shaklee. Pastinya semua orang ingin dapatkan kesan yang terbaik. Tapi ada juga yang makan Shaklee dapat kesan yang tidak seperti yang diinginkan. Makin sakit lagi adalah....huhu~ semua nie adalah kesan penyembuhan (Healing Crisis)..so korang kena teruskan makan shaklee hingga kesan yang tadi tiada lagi.

"Apa itu Healing Crisis, Kenapa ia terjadi, berapa lama ia berlaku, boleh klik sini "

11 Kesan Penyembuhan dan Petandanya untuk Rujukan:


1. Sakit Kepala Yang Melampau
Penyebab/Petanda: 
Badan mempunyai tekanan darah tinggi, 
Berlaku proses Menyahtoksin


2. Demam
Penyebab/Petanda:
Sedang berlaku proses meningkatkan metabolisme,
Meransang fungsi imunisasi badan


3. Cirit-Birit, Najis Berbau, Kencing Berbau
Penyebab/Petanda: 
Petanda bagi menyahtoksin, 
Proses menghimpunkan bahan buangan dan sisa-sisa dalam usus besar


4. Kembung Perut
Penyebab/Petanda: 
Sistem Penghadaman yang lemah


5. Ruam, Kulit Gatal, Kelemumur, Keluar Lendir
Penyebab/Petanda: 
Fungsi Hati yang lemah, Usus besar yang tidak sihat


6. Penghasilan Lendir seperti selsema dan kahak
Penyebab/Petanda: 
Fungsi paru-paru yang lemah
Keluar kahak juga adalah petanda untuk menyahtoksin


7. Pendarahan Hidung
Penyebab/Petanda: Mungkin Tanda kekurangan darah


8. Rasa sakit pada otot dan sendi
Penyebab/Petanda: 
Badan berasid, toksin terkumpul di bahagian yang sakit.


9. Peningkatan Rasa Sakit Pada Badan yang bermasalah
Penyebab/Petanda: Mempercepat proses penyembuhan


10. Tidur yang Bermasalah atau Terlalu Aktif
Penyebab/Petanda: Sistem Saraf yang lemah


11. Kitaran Haid yang Tidak Menentu, Kegatalan pada alat sulit, Keputihan yang banyak
Penyebab/Petanda: Ketidakstabilan Hormon, Proses Membetulkan semula Kitaran Hormon


12.  Pendarahan Ketika Membuang Air
Penyebab/Petanda: Kemungkinan ada Buasir



13. Pening, Lapar
Penyebab/Petanda: Tekanan Darah Rendah, Anemia (kurang darah merah)



14. Loya, Sembelit, Tersedu
Penyebab/Petanda: Sistem Penghadaman yang Lemah, Masalah pada hati


15. Edema (bahagian badan membengkak)
Penyebab/Petanda: Masalah Buah Pinggang


16. Lesu , Mengantuk
Penyebab/Petanda: 
Badan Berasid, Fungsi Hati yang Lemah, Terlalu Penat, Perlu banyak berehat
Sumber : sini

ZM....xoxo



Maklumat lanjut mengenai produk shaklee (klik sini):
(COD : Taman Medan, Taman Sri Manja,
Taman Dato Harun, Cheras, Shamelin)
Zanna Mazlan | SID : 1138147
Text/whatsapp/call : 0192211467