Iklan Nuffnang



Home Personal Produk Shaklee Set Shaklee Apa Yang Anda Perlu Tahu Contact Us

Thursday, May 29, 2014

Cara Makan dan Pengambilan Vitamin Shaklee Yang Berkesan

Assalamualaikum.... Hye Guys!!!


Entri kali nie zana bagitau korang tips pengambilan vitamin-vitamin shaklee sebab sesetengah vitamin shaklee ada pantang larangnya... jom kte ikuti step by step cara pemakanannya supaya dapat kesan yang maksimum.... heeee :D

Kita kena ikuti aturan dengan betul, biasalah vitamin shaklee kan banyak....okey sebagai contoh : ibu menyusu, (B-Complex, Vitamin C, Vita-Lea, Alfalfa, Ostematrix dan ESP). Nie kan wajib. Belum masuk lagi yang lain-lain. Ada yang ambil OmegaGuard, GLA Complex, Lecithin.. Macam zana sendiri la...macam-macam ada...…Hehehe :p

Secara amnya, pengambilan suplemen adalah pada waktu malam....Kenapa??

Kerana secara teorinya, vitamin-vitamin ini akan mudah diserap oleh badan semasa tubuh kita dalam keadaan rehat. Jadi masa tidurlah masa yang terbaik kan? Tapi zana pasti, tak semua orang berkesempatan untuk mengambil vitamin just right before sleep.

Jadi, untuk menyenangkan jadual kita, kita cuma perlu alert kepada beberapa rules... Ikut je rules ni, insya Allah selamat...

VITAMIN LARUT AIR (B dan C)
Seeloknya diambil bersama segelas air dan elakkan pengambilan bersama makanan berlemak/berminyak.

VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K):
Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.

OSTEMATRIX (Kalsium):
Seeloknya diambil bersama minuman bersusu atau diambil sebelum tidur. Sebagaimana susu dikatakan sebagai minuman untuk membantu kita tidur, kalsium dikatakan ada fungsi yang sama.

LECITHIN:
Diambil bersama-sama vitamin larut lemak lain.

APA YANG TIDAK DIGALAKKAN
  1. JANGAN Mengambil alfalfa bersama-sama vitamin E kerana ia boleh mengganggu penyerapan alfalfa.
  2. JANGAN Mengambil supplement zat besi (Iron) bersama-sama Ostematrix kerana zat besi boleh mengganggu penyerapan kalsium. Walau bagaimanapun kini zat besi sudah dilengkapi bersama2 VitaLea. Oleh itu jika boleh, ambil kedua2nya pada masa berlainan untuk mengelakkan gangguan penyerapan di antara kedua-duanya.
  3. Pengambilan vitamin disarankan pada waktu selepas makan bagi membantu penyerapan. Ambillah vitamin &  mineral dalam kadar yang telah dicadangkan, kerana pengambilan vitamin/mineral yang berlebihan, terutama vitamin larut lemak boleh membahayakan kesihatan kerana ia disimpan di dalam badan dan boleh menjadi toksik.
  4. JANGAN Mengambil suplemen bersama minuman berkafein kerana ianya mengurangkan kadar penyerapan suplemen secara efiesien!!!
Sekiranya korang merasakan praktik mengambil vitamin sekarang tidak mendatangkan kesan yang memuaskan, korang boleh cuba mengambilnya mengikut cadangan di atas. Walau bagaimanapun, ia bukanlah muktamad dan masih bergantung kepada tubuh badan kita.

CADANGAN JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE

Waktu
Cadangan Pengambilan
Pagi
B Complex dan Vitalea untuk memberi kesegaran dan ‘mood’ yang baik.
Minum Pagi
ESP
Tengah Hari
Vitamin C dan Alfalfa
Minum Petang
ESP
Makan Malam
Lecithin/Kalsium/Vitamin E
Supplement
Cadangan Pengambilan
Zinc
Seminggu dua kali kecuali mereka yang ada masalah rambut yang serius.
Nutriferon
Seminggu sepeket setiap hari (Kecuali waktu sakit).
Meal shake
Boleh dibancuh dengan ESP dan PD jika ada.
Alfalfa
Ambil ikut kesesuaian.Untuk ibu menyusu, masa terbaik selepas pam di ambil bersama ESP.
Lelaki juga boleh guna jadual ini mengikut kesesuaian.

Mudahkan? Apa-apa pun, jadual pengambilan vitamin dan supplemen ini hanyalah panduan kepada korang tapi kesesuaiannya masih bergantung kepada individu.. Selamat mencuba!!!

Sumber : sini


Maklumat lanjut mengenai produk shaklee (klik sini):
(COD : Taman Medan, Taman Sri Manja, Taman Dato Harun, Cheras, Shamelin)
Zanna Mazlan | SID : 1138147
Text/whatsapp/call : 0192211467

No comments: